Fettsyror

Vetenskapen pekar på att en av orsakerna till våra ökade hälsoproblem är den dramatiska förändringen mellan de essentiella fettsyrorna omega-6 och omega-3 i vår dagliga kost. 

Essentiella betyder livsviktiga. Omega-6 och omega-3 är essentiella fettsyror som kroppen inte kan tillverka själv. Livsviktiga betyder att vi behöver äta dem varje dag, och det enda sättet att få i sig dem är via maten.

Balansens Historia

Vårt DNA är skapt för att vi ska ha balans mellan omega-6 och omega-3 – en del av varje – 1:1.
I dagens moderna samhälle äter vi annorlunda än vi gjorde i början på 1900-talet när t.ex. snabbmat inte fanns på menyn. Fram till 60-talet så var odlingsmetoderna annorlunda och maten tillagades i hemmet. Vår balans var då helt naturligt 4:1 – fyra delar omega-6 på en del omega-3. Men även om du lagar din egen mat, är det tyvärr så att ingredienserna inte längre håller samma kvalitet som tidigare. Kött tenderar att komma från djur som utfordras med kraftfoder i ladugårdar istället för att beta gräs på öppna fält och fisk som lax odlas i slutna bassänger och matas med fiskmjöl istället för att äta alger i havsdjupet. Detta har stor påverkan på livsmedlens näringsvärden och därmed även näringsvärdena i våra celler, vävnader och kroppar.

Under de senaste 50 åren har livsmedelsindustrin skapat en obalanserad kost som resulterat i en balans på i genomsnitt 12:1 i skandinavien. I Europa är genomsnittet 15:1 och i USA är den 25:1. Med denna obalans ligger vi i riskzonen för ohälsa.

OBALANS – 15:1

2004 och 2012 kom officiella rekommendationer från Nordiska Ministerrådet – Nordiska Näringsrekommendationerna – att omega-6:3-balansen bör vara 5:1 eller bättre. WHO rekommenderar att omega-6:3-balansen är 4:1 eller bättre för ett friskt hjärta och friska blodkärl. Vetenskapen rekommenderar en balans på 3:1 – Dr. Artemis Simopoulos.

BALANS – 3:1

Hur kan vi då mäta vår egen fettsyrebalans? Det kan vi göra genom ett stick i fingret och några droppar blod som analyseras hos VITAS Analytical Services lab i Oslo. Det tar mindre än en minut att slutföra, och du får tillgång till dina resultat online anonymt efter ca 10-20 dagar. 

Över 730 000 tester har analyserats hittills och 95% (99% i USA) har en stor obalans mellan dessa livsviktiga fettsyror.

Vad händer i kroppen när vi har en balans på under 3:1? Då ligger vi i friskzonen för hälsa!
Vi får NORMAL HJÄRNFUNKTION* , det är BRA FÖR HJÄRTAT* och det stärker IMMUNFÖRSVARET*.
Det är bra för SYNEN*, MUSKELFUNKTIONEN*, CELLFUNKTIONEN*, HÅR och NAGLAR*, BLODTRYCKET*, HUDENS HÄLSA och ELASTICITET*, MOTVERKAR OXIDATIV STRESS* och är bra för vår BENHÄLSA*.
 
*Kommissionens förordning (EU) 1924/2006 och 432/2012.

BALANS ger dig normal funktion av hjärta och hjärna

Alla foton: Balance Is Joy/Sophelia & Aamod

För att förbättra din omega-6:3-balans kan du till exempel äta 2 kg fet, vildfångad kallvattenfisk varje vecka. Det är bra för dig eftersom fisk innehåller både omega-3 och en grupp polyfenoler som skyddar dina celler från oxidativ stress. Det är kombinationen av omega-3 och polyfenoler i fisken som gör den så nyttig. Tyvärr får
de flesta dock inte i sig tillräckligt med fet fisk, och det är ofta svårt att köpa rätt kvalitet. 

Ett annat sätt att förbättra din omega-6:3-balans kan vara att ta ett tillskott av omega-3. När industrin producerar omega-3-tillskott, genomgår oljan en raffineringsprocess som avlägsnar de flesta föroreningar. Tyvärr avlägsnas också de viktiga polyfenolerna samtidigt. Det finns två utmaningar med ”konventionella” omega-3-tillskott – de rekommenderas ofta i fel dos som inte ger dig den önskade omega-6:3-balansen och de innehåller inte de viktiga polyfenolerna.

Extra virgin olivolja (inte de kommersiella sorter som finns i mataffären) har ett högt värde av samma slags polyfenoler som du hittar i fisk. Din kropp tillgodogör sig inte omega-3 eller polyfenoler till fullo när du intar dem var för sig i din kost. Vad vi behöver är alltså en kombinationsprodukt av speciellt utvald fiskolja, rik på omega-3 (EPA+DHA), och en speciellt utvald extra virgin olivolja rik på polyfenoler. Zinzino Balance oil innehåller denna unika kombination och justerar din balans tillbaka till den rekommenderade omega-6:3-balansen på 120 dagar. Läs mer om Zinzino Balance oil här!